Akdeniz Üniversitesi DSpace

Mutfak çalışanlarında personel güçlendirme ile yaratıcılık süreci arasındaki ilişkinin incelenmesi

Show simple item record

dc.contributor.author Haykır, Muhammed
dc.date.accessioned 2021-08-10T13:02:00Z
dc.date.available 2021-08-10T13:02:00Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/3932
dc.description.abstract Sürekli değişen ve farklılaşan hizmet sektöründe işletmeler yeni yönetim yaklaşımlarını benimsemek zorundadırlar. Modern yönetim yaklaşımlarının başında da personel güçlendirme gelmektedir. Personel güçlendirme yaklaşımı yetki ve sorumlulukların çalışanlara verilmesi, çalışanların işlerini yürütme konusunda özgür ve bağımsız davranabilecekleri yönetim anlayışının yaratılması ve çalışanların işlerini sahiplenmelerini sağlayacak ortamların oluşturulması ilkelerine dayanmaktadır. Çalışanların fikir ve düşüncelerini özgürce ifade edebilmeleri yaratıcı ve yenilikçi yönlerini ortaya çıkarma konusunda çalışanları teşvik etmektedir. Yaratıcılık, mevcut olanı herkesten farklı şekilde yapmak veya farklı bir bakış açısı geliştirmek olarak ifade edilmektedir. Mutfak çalışmalarında yaratıcılık ise, farklı malzemeler, teknikler ve yöntemler kullanılarak var olan bir yemeğin farklı bir şekilde hazırlanması, pişirilmesi veya sunulması olarak değerlendirilemektedir. Hizmet sektöründe rekabetin artması ve müşterilerin istek ve ihtiyaçlarında yaşanan farklılaşma işletmelerde değişimi zorunlu hale getirmektedir. Bu bağlamda, rekabet avantajı sağlamak ve müşteri isteklerini karşılamak amacıyla çalışanların yaratıcılıklarını ortaya çıkarmalarını sağlayacak örgüt kültürünün oluşturulması oldukça önemlidir. Bu çalışmada personel güçlendirme tüm yönleriyle ele alınmış ve aralarındaki ilişki düzeyi tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla kanonik korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Analizler sonucunda, mutfak çalışanlarının işlerini anlamlı bulmaları, değer vermeleri, işlerini yürütmeleri konusunda özgür davranabilmeleri, ve kendi kararlarını verme konularında bağımsız olmaları yaratıcı fikir geliştirme, fikri değerlendirme ve problemlere çözüm bulma gibi konularda olumlu yönde katkı yaptığı tespit edilmiştir. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Mutfak çalışanlarında personel güçlendirme ile yaratıcılık süreci arasındaki ilişkinin incelenmesi en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis en_US
dc.contributor.department Turizm İşletmeciliği en_US
dc.contributor.consultantID Osman Çalışkan en_US
dc.contributor.institute Sosyal Bilimler Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account