Akdeniz Üniversitesi DSpace

Farklı biber anaçları üzerine aşılı sivri ve dolma biberlerde, verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.author Çaylak, Saygın
dc.date.accessioned 2021-07-07T06:47:01Z
dc.date.available 2021-07-07T06:47:01Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/3679
dc.description.abstract Araştırmada farklı biber anaçlarının aşılı sivri ve dolmalık biber çeşitlerinde verim ve bazı kalite özellikleri üzerine etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Bitkisel materyal olarak Foundation F1, Tresor F1 ve Güçlü F1 biber anaçları ile Benino F1 dolma ve Efes F1 sivri biber çeşitleri kullanılmıştır. Çalışma kapsamında çimlenme yüzdesi (%), aşı tutma oranı (%), toplam bitki kaybı (adet), bitki boyu (cm), yaprak genişliği (cm), ilk dallanma-aşı noktası arası mesafe (cm), çatal uzunluğu (cm), meyve uzunluğu (cm), meyve çapı (cm), meyve adedi (adet/bitki), ortalama meyve ağırlığı (g/adet), bitki başına verim (kg/bitki), meyve sapı uzunluğu (cm), meyve eti kalınlığı (mm), suda çözünebilir kuru madde miktarı (%), meyve suyundaki pH değeri, klorofil miktarı ve vejetasyon sonrasında toprakta bulunan besin elementi miktarları incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Benino F1 dolma biber çeşidinde en yüksek değerler meyve çapı bakımından BenXFoun ve BenXTres, meyve sap uzunluğunda BenXTres ve BenXGüç kombinasyonlarında bulunurken, meyve boyunda aşılama yapılmayan uygulamadan en yüksek değer elde edilmiştir. Meyve et kalığında BenXTres, ortalama meyve ağırlığı açısından BenXFoun ve BenXGüç uygulamalarından en yüksek değer bulunurken toplam verim bakımından ise uygulamalar arasında farklılık görülmemiştir. Vejetasyon sonrasında Benino F1 çeşidinin bulunduğu parsellerden alınan toprak örneklerinde yapılan analiz sonuçlarına göre ise en fazla P kontrol uygulaması (Ben) ve BenXTres kombinasyonunda, en fazla Ca yine kontrol uygulamasında belirlenirken, iz elementler bakımından en yüksek Mg, Na ve Zn BenXTres kombinayonlarında analiz edilirken, en yüksek Fe içeriği BenXTres ve BenXGüç kombinasyonlarında bulunmuştur. Benino F1 meyvelerinde yapılan renk ölçümlerinde en yüksek L değeri BenXTres uygulamasında ölçülürken, en yüksek Ho değeri BenXFoun'da hesaplanmıştır. Biber meyvelerinden elde edilen usarelerinde en yüksek pH değeri BenXFoun, BenXTres ve BenXGüç'de ölçülürken, en yüksek Brix değeri BenXGüç ve kontrol Ben'de saptanmıştır. Dolma biber bitkilerinde ölçülen klorofil miktarları bakımından ise en yüksek değer BenXTres kombinasyonunda tespit edilmiştir. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Farklı biber anaçları üzerine aşılı sivri ve dolma biberlerde, verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis en_US
dc.contributor.department Bahçe Bitkileri en_US
dc.contributor.consultantID Halil Demir en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account