Akdeniz Üniversitesi DSpace

Yapraktan uygulanan bazı mikro elementlerin su kültüründe yetiştirilen renkli marullarda yaprak renklenmesi ve verimlilik üzerine etkileri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Oymak, Ezgi
dc.date.accessioned 2021-07-07T06:15:31Z
dc.date.available 2021-07-07T06:15:31Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/3676
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı, değişik dozlarda uygulanan çinko, bakır ve manganın renkli marullarda rengin açılmasını azaltmak veya renklenmeye katkı sağlamak, bitki gelişimi, verimlilik ve kalite üzerine olan etkilerini araştırmaktır. Marullar akan su kültüründe besleyici film tekniğinde yetiştirilmiş, araştırmada üretim materyali olarak "SR327" marul çeşidi (Lactuca Sativa var. Crispa) kullanılmıştır. Marullara mikro elementlerden çinko, bakır ve manganın 1.25+ 2.5 (Cu+Zn), 2.5+5 (Cu+Zn), 5+10 (Cu+Zn), 1.25+ 2.5 (Cu+Mn), 2.5+5 (Cu+Mn), 5+10 (Cu+Mn), 1.25+ 2.5+ 2.5 (Cu+Zn+Mn), 2.5+5+5 (Cu+Zn+Mn) ve 5+10+10 (Cu+Zn+Mn) ppm dozları gelişim dönemi içerisinde yapraktan iki defa uygulanmıştır. Marullarda yapılan ölçümlerde, uygulamaların bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak eni, kök boğazı çapı, yaprak uzunluğu, kuru madde miktarı, makro-mikro element tayini, baş ağırlığı, yaprakta toplam klorofil miktarı ve yaprak rengine olan etkisi araştırılmıştır. Farklı dozlarda mikro element uygulamaları kontrol dışındaki marullarda yaprakta toplam klorofil miktarı (SPAD) ve kuru maddede artışlara neden olmuştur. Genelde mikro element dozları marullarda, mineral maddelerden P, Cu, Zn ve Mn içeriklerini artırmış, Fe (bakır+çinko+manganın yüksek dozu dışında) ve Mg içeriklerini azaltmıştır. Baş ağırlığı açısından; mikro element uygulaması yapılan marulların kontrol grubuna göre ağırlık değerinin azaldığı tespit edilmiştir. Uygulamalar arasında genelde bakır+mangan kombinasyonu doza bağlı kalmaksızın Hue açı değeri bakımından marul yapraklarında kızarmayı artırdığı ve yaprak rengini koyulaştırdığı saptanmıştır. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Yapraktan uygulanan bazı mikro elementlerin su kültüründe yetiştirilen renkli marullarda yaprak renklenmesi ve verimlilik üzerine etkileri en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis en_US
dc.contributor.department Bahçe Bitkileri en_US
dc.contributor.consultantID Ersin Polat en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

DSpace'de Ara


Göz at

Hesabım