Akdeniz Üniversitesi DSpace

Farklı gelişme dönemlerinde uygulanan organik ve inorganik kökenli sıvı gübrelerin buğday verimi ve kalitesine etkilerinin belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.author Çakıl, Erdal
dc.date.accessioned 2021-06-18T10:29:43Z
dc.date.available 2021-06-18T10:29:43Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/3500
dc.description.abstract Bu çalışmayla yapraktan uygulanan biri organik kökenli iki farklı sıvı gübrenin Sagittario ekmeklik buğday çeşidinin verim ve kalitesine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Antalya'nın iki farklı yerinde tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlı olarak 2015-2016 yetiştirme döneminde yürütülmüştür. Bu amaç doğrultusunda organik ve inorganik sıvı yaprak gübrelerin 11 değişik uygulaması yapılmıştır. Uygulamalar ile deneme yerleri arasındaki etkileşim morfolojik özelliklerden sadece bitki boyu, hasat indeksi ve dane verimi bakımından istatiksel olarak önemli bulunmuştur. Konyaaltı'nda, geleneksel kimyasal gübrelemeye ek olarak sapa kalkma öncesi (Z30) uygulanan hümik asitten en yüksek bitki boyu ve dane verimi alınmıştır. Kontrol uygulamasında bitki boyu ve dane verimi sırasıyla 63.2 cm ve 317.1 kg/da iken bu uygulama ile sırasıyla 66.2 cm ve 375.2 kg/da düzeyine çıkmıştır. Dane kalitesi bakımından ise uygulamalar ile deneme yerleri arasındaki etkileşim istatiksel olarak önemsizdir. Genel olarak yapraktan sıvı gübre uygulamaları incelenen tüm kalite unsurlarında bir artışa neden olmasına rağmen sadece protein ve Döşemealtı'nda yaş gluten oranında anlamlı bir farklılık oluşmuştur. Geleneksel kimyasal gübrelemeye ek olarak sapa kalkma öncesi (Z30) uygulanan hümik asit ve başaklanma (Z50) öncesi inorganik sıvı gübre Konyaaltı'nda protein oranı ve Döşemealtı'nda yaş gluten oranına anlamlı bir etki yapmıştır. Kontrol uygulamasında protein ve yaş glüten oranı sırasıyla % 13.8 ve % 43.6 iken bu uygulama ile sırasıyla % 16.3 ve % 49.5 düzeyine ulaşmıştır. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Farklı gelişme dönemlerinde uygulanan organik ve inorganik kökenli sıvı gübrelerin buğday verimi ve kalitesine etkilerinin belirlenmesi en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis en_US
dc.contributor.department Tarla Bitkileri en_US
dc.contributor.consultantID Taner Akar en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account