Abstract:
Bu araştırmada alternatif yem ham maddesi olarak kekik, adaçayı, oğulotu, biberiye, defne ve mersin bitkilerinin kalıntı olarak ekstraktlarını da içeren posalarının ortalama yem değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Söz konusu materyaller, eterik yağ elde eden işletmeler için uzaklaştırılması gereken atık bir üründür. Araştırma sonucunda, işlenmemiş bitkiler ortalama KM bakımından incelendiğinde en yüksek ortalama, %73,5373 ile kekik bitkisine aittir. Posalar ortalama KM bakımından incelendiğinde en yüksek ortalama, % 33,4045 ile mersin posasına aittir. Posalar ortalama HK bakımından incelendiğinde, en yüksek ortalama % 10,3010 ile mersin posasına aittir. Ortalama HY bakımından en yüksek ortalama, %5,6013 ile adaçayı posasında bulunmuştur. Posalar ortalama HS içerikleri bakımından değerlendirildiğinde % 36,5659 ile oğulotu ilk sırada gelmektedir. Ortalama HP bakımından en yüksek ortalama % 9,3133 ile mersin posasına aittir. Mersin posası % 45,4932 ortalama NDF; %55,4750 ortalama NÖM içeriği ve 2083,76 kcal/kg ortalama ME ile en yüksek değere sahiptir. Ortalama OM bakımından en yüksek değer % 93,4998 ile defne posasına aittir. Posalar ortalama ADF ve ADL içerikleri bakımından değerlendirildiğinde kekik sırasıyla % 52,5300 ve % 10,5902 ile ilk sıradadır.