Akdeniz Üniversitesi DSpace

İş ortamının yaratıcılık performansına etkisi: Mutfak çalışanları üzerine bir uygulama

Show simple item record

dc.contributor.author Çifçi, Merve Aydoğan
dc.date.accessioned 2020-11-25T11:16:06Z
dc.date.available 2020-11-25T11:16:06Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/2267
dc.description.abstract Yaratıcılık inovasyonun tohumudur. Bu yüzden yaratıcılık, değişim dünyasında işletmelerin hayatta kalmaları için önem vermesi gereken bir kavramdır. Yaratıcılık, özellikle turizm işletmelerinde hizmet tabanlı ürün üretilmesi nedeniyle çok önemli bir rekabet kaynağıdır. Çünkü turizm işletmelerinde tüketiciler hizmetin benzersizliğine, ürün hakkındaki duygusal bağlarına göre bedel öderler. Benzersizlik ve benzersiz ürünlere karşı oluşan duygusal bağlar ancak yaratıcı fikirlerle var olabilir. Son zamanlarda turistler evlerindeki rahatlığın yanında gittikleri bölgenin yerel kültürünü (mutfaklarını, yaşam şekillerini) de tecrübe etmek istemektedirler. Özellikle Alanya gibi kitle turizmi tabanlı hizmet sunan bir bölgede turizm sezonunun uzaltılması için alternatif turizm türlerinin ve turistlere farklı deneyimler kazandıran ürünlerin geliştirilmesi gerekmektedir. İşletmeler yaratıcı çözümlerle sezonluk talebi tüm yıla yayabilirler. Bu çalışmanın amacı Alanya'daki yiyecek içecek işletmelerinin yenilik ve yaratıcılık startejilerine göre çalışanların yaratıcılık performanslarına etki eden iş ortamı değişkenlerini ve bu işletmelerin yönetiminde ve ürün geliştirmesinde yaratıcılık için hangi değişkenlere önem verilmesinin öncelikli olduğunu ortaya çıkarmaktır. Yapılan çalışmada SPSS programına girilen veriler aracılığıyla mutfak bölümünde iş ortamı değişkenlerinin 6 faktöre ayrıldığı saptanmıştır. Bu faktörler; "Örgütsel Teşvik", "Yöneticinin Teşviği", "Çalışma Grubu Desteği", "Özgürlük", "Kaynaklar" ve "Örgütsel Engeller"Dir. Çalışmanın sonucunda yiyecek içecek işletmelerinin iş ortamı değişkenlerinden özgürlük, çalışma grubu desteği ve örgütsel teşvik faktörlerinin çalışanların yaratıcılık performansına en çok etki eden faktörler olduğu ortaya çıkarılmıştır. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title İş ortamının yaratıcılık performansına etkisi: Mutfak çalışanları üzerine bir uygulama en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis en_US
dc.contributor.department Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik en_US
dc.contributor.consultantID Aydın Çevirgen en_US
dc.contributor.institute Sosyal Bilimler Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account