dc.contributor.author |
Dal, Bilal |
|
dc.date.accessioned |
2020-11-04T12:59:34Z |
|
dc.date.available |
2020-11-04T12:59:34Z |
|
dc.date.issued |
2012 |
|
dc.identifier.uri |
http://acikerisim.akdeniz.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/1987 |
|
dc.description.abstract |
Türkiye'de günlük kalorinin ortalama olarak %50'si ekmek , %8'i bulgur, makarna, pirinç ve diğer tahıl ürünlerinden sağlanmaktadır Bulgurun sağlıklı beslenme değerlerinin yüksekliği özellikle ekmekte tam ekmek tüketimini artırmak için bir yol göstericidir.Ülkemizde dünya ortalamasının üzerinde diyabetli ve aşırı şişman bulunmaktadır Tip II diyabet sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile %58 oranında engellenebilmektedir Bulgurda sağlıklı beslenmede günlük ortalama kalori tüketiminin ülkemizde %4'ünü oluşturmaktadır Yıllık diyabetli ve %90'ı tip II diyabetli olmak üzere yıllık direkt ve dolaylı harcama bir milyar Amerikan dolarını bulmaktadırTam tahıl ürünlerinin kan şekerini düzenleyen, vücudun iyi kolesterolünü yükselterek kalp-damar hastalıklarının önlenmesine yardım eden, yağların vücutta depolanmasını engelleyen kromca zengin olduğu saptanmıştır Rafine tahıl ürünlerinde krom +3 oranı ortalama %85 daha azdır Bulgur ile alınan krom etten alınan kroma göre, bulgurun kolesterolü sıfır olması nedeni ile daha avantajlıdırBulgurun %8 KDV'sinin ekmek, un gibi temel gıdalardaki %1'e indirilmesi önem taşımaktadır Yurt içinde sanayi ürünü olan bulgur Avrupa Birliği tarafından tarım ürünü olarak tanınmamakta, sanayi ürünü olarak indirimlerden faydalanamamaktadır. |
en_US |
dc.publisher |
Akdeniz Üniversitesi |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.title |
Tam tahıl ürünleri ve bulgurun Türkiye’de yeri, önemi, etkileri |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
İktisat |
en_US |
dc.contributor.consultantID |
Önder Okumuş |
en_US |
dc.contributor.institute |
Sosyal Bilimler Enstitüsü |
en_US |