Özet:
Antalya yöresinde yürütülen bu araştırmada farklı kısıntılı sulama uygulamalarının patlıcan bitkisinde verim ve meyve kalite parametrelerine etkisinin incelenmesi ve su tüketimi değerlerinin hesaplanması amaçlanmıştır. Araştırma, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Arazisi?nde sonbahar ve ilkbaharı kapsayan tek ekim döneminde, cam serada yürütülmüştür. Bu araştırmada 7 farklı sulama konusu damla sulama metoduyla uygulanmıştır. Tam sulanan kontrol konusu (K100), A-Sınıfı buharlaşma kabına göre hesaplanan, bitkinin gereksindiği sudan kısıntı yapılmaksızın uygulanan kontrol konusu; Kontrol konusuna verilen su miktarının %75?i ve %50?si üç farklı yöntemle su kısıntısı konularına uygulanmıştır. Bu yöntemler şunlardır: KS geleneksel kısıntılı sulama yöntemi; damlatıcı aralığı 50 cm olan bitki köklerinin iki tarafı da ıslatılan sulama yöntemi. SYIS standart yarı ıslatmalı sulama yöntemi; damlatıcı aralığı 100 cm olan ve su kısıntısı başlangıcından sezon sonuna kadar kök bölgesinin aynı yarısının ıslatıldığı yöntem ve AYIS alternatif yarı ıslatmalı sulama yöntemi; damlatıcı aralığı 100 cm olan ve her sulamada ardışık (değişmeli) olarak bitki köklerinin yarısının ıslatıldığı yöntem. Bu üç yöntem ile iki farklı seviyede su uygulanması sonucu 6 kısıntılı su uygulama konusu oluşturulmuştur (KS75, KS50, AYIS75, AYIS50, SYIS75, SYIS50). Böylece çalışmada kısıntı uygulanmayan kontrol konusu (K100) ile birlikte 7 farklı sulama konusu oluşturulmuştur.Sezon boyunca gerçekleşen bitki su tüketimi (ET) değerleri 431 mm ile 241 mm arasında değişmiştir. En yüksek verim 83.1 ton ha-1 ile K100 konusunda ve en düşük verim ise 23.3 ton ha-1 ile AYIS50 konusunda olmuştur. K100 konusundan sonra en yüksek verim 59.4 ton ha-1ile AYIS75 konusunda olmuştur. AYIS75 konusunda K100 konusuna kıyasla meyve kalitesi açısından bir düşüş olmamıştır.