Abstract:
Bu çalışma Japon bıldırcınlarında 5. hafta canlı ağırlığı ve yumurta verimine göre uygulanan seleksiyonun etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma 5. hafta yüksek canlı ağırlığı (C), 100 günlük yaşa kadar yüksek yumurta verimi (Y) ve kontrol (K) gurubu olmak üzere 3 grupta yürütülmüştür. 5 generasyon uygulanan seleksiyon sonucunda 4. generasyona kadar C gurubunda sağlanan genetik ilerleme kümülatif olarak dişilerde 36.15 g, (%21.21), erkeklerde 33.16 g, (%20.52) olarak gerçekleşmiştir. C gurubunda gerçekleşen kalıtım dereceleri dişi, erkek ve dişi+erkekler üzerinden sırasıyla 0.55, 0.34 ve 0.41 olarak hesaplanmıştır. 5. hafta canlı ağırlığı için tüm generasyonlar üzerinden kalıtım dereceleri, C gurubunda akrabaların benzerliği metodu ile ANOVA ve REML yöntemleri kullanılarak baba varyans unsurlarından 0.39±0.08 ve 0.38±0.07, ana varyans unsurlarında 0.67±0.09 ve 0.64±0.09, K gurubunda aynı sıra ile baba varyans unsurlarında 0.43±0.08 ve 0.42±0.08, ana varyans unsurlarından 0.68±0.10 ve 0.68±0.10 ve Y gurubunda yine aynı sıra ile baba varyans unsurlarından 0.44±0.08 ve 0.44±0.09, ana varyans unsurlarından 0.69±0.1 1 ve 0.66±0.10 olarak tahmin edilmiştir. Ayrıca Animal model kullanarak DFREML yöntemi ile tüm generasyonlar üzerinden 5.hafta canlı ağırlığı için kalıtım dereceleri C, K ve Y gruplarında sırasıyla 0.53±0.041, 0.44±0.038 ve 0.46±0.036 olarak tahmin edilmiştir. Yumurta verimini artırma yönünde yapılan seleksiyon çalışmasında önemli bir ilerleme sağlanamamıştır. Ancak başlangıç generasyonu hariç tüm generasyonlarda Y gurubu kontrol gurubuna göre daha yüksek yumurta verimine sahip olmuştur. Üreme özeliklerine ait genetik parametre tahminlerinde Animal model kullanılarak tüm generasyonlar üzerinden DFREML yöntemi ile yumurta sayısı için C, K ve Y gruplarında kalıtım dereceleri sırasıyla 0.20±0.0, 0.27±0.0 ve 0.30±0.0 olarak tahmin edilmiştir. Ortalama yumurta ağırlığına ait kalıtım dereceleri ise aynı sıra ile 0,45±0.0, 0.57±0.0 ve 0.68±0.0 olarak tahmin edilmiştir. C gurubunda seleksiyon sonucunda ortalama yumurta ağırlığındaki artış, döllülük oranında düşüş görülmüş ve bu sonuçlar önemli bulunmuştur(P<0.05).