Abstract:
Bu araştırma Burdur Gölü'nün iklim ve vejetasyon periyodu üzerine olan etkileri ile bahçe bitkileri arasındaki ilişkiyi, ortaya koyabilmek için 2003 yılında Bucak (Burdur), Burdur (merkez) ve Uluborlu (Isparta) yörelerinde karşılaştırmalı olarak yürütülmüştür. Her üç lokasyonda da elma ve domates çeşitleri denemeye alınmış ve bunlara ait bazı fenolojik ve pomolojik özellikler araştırılmıştır. Golden Delicious ve Starking Delicious elma çeşitlerinde yapılan ortalama meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, renk değerleri, meyve eti sertliği, nişasta miktarları, suda çözülebilir kuru madde ve titre edilebilir asitlik değerlerine göre optimum derim tarihi belirlenmiştir. Golden Delicious çeşidi için optimum derim tarihi Bucak yöresinde 22-27 Eylül arası, Burdur yöresinde 27 Eylül-2 Ekim arası ve Uluborlu yöresinde 9-14 Ekim arası olarak, Starking Delicious çeşidinde ise Bucak yöresinde 27 Eylül-2 Ekim arası, Burdur yöresinde 7 Ekim-12 Ekim arası ve Uluborlu yöresinde 14- 19 Ekim arası olarak önerilmiştir. Domateste üşüme zararı Uluborlu yöresinde 8 Ekim, Bucak yöresinde 12 Ekim ve Burdur yöresinde 29 Ekim tarihinde görülmüştür. Ortalama meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, meyve rengi ve meyve eti sertliği gibi fiziksel özellikler en iyi Burdur yöresindeki domateslerden elde edilmiştir. Suda çözülebilir kuru madde, titre edilebilir asitlik ve C vitamini gibi kimyasal özellikler en iyi Uluborlu yöresindeki meyvelerden elde edilmiştir.