dc.contributor.author |
Demirer, H. Rana |
|
dc.date.accessioned |
2020-08-24T14:06:17Z |
|
dc.date.available |
2020-08-24T14:06:17Z |
|
dc.date.issued |
2003 |
|
dc.identifier.uri |
http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/1221 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmanın amacı, son yıllarda tarımsal üretimde yeni bir çağ başlatan genetik mühendisliği tekniklerini kullanarak üretilen ürünleri araştırmak ve bu ürünlerin riskleri ve avantajları üzerine dünya literatüründe yer alan tartışmaları incelemektir. Çalışmanın birinci bölümünde genetik mühendisliği tekniklerinin tarımsal üretimde kullanılmaya başlanmasının nedeni olarak gösterilen artan dünya nüfusuna karşılık gıda arza ve talebindeki değişim incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde gen teknolojisinin tanımları yapılmış, bu teknolojinin tarımsal üretimde kullanım yöntemleri incelenmiş ve tarımsal biyoteknolojinin ekonomik etkilerinin yam sıra piyasa üzerine ve piyasa dışı etkileri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın son bölümünde ise, tarımsal biyoteknoloji uygulamalarının avantajları ve riskleri incelenmiştir. Transgenik ürünlerin tartışma konusu olduğu alanlar incelenerek, bu tartışmalarda taraf olan oyuncuların görüşleri açıklanmıştır. Son olarak dünyada ve Türkiye'de transgenik ürünlere ilişkin yasal düzenlemelerden bahsedilmiştir. |
en_US |
dc.publisher |
Akdeniz Üniversitesi |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.title |
Genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar: Riskler ve avantajlar |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
İktisat |
en_US |
dc.contributor.consultantID |
Yavuz Tekelioğlu |
en_US |
dc.contributor.institute |
Sosyal Bilimler Enstitüsü |
en_US |