Akdeniz Üniversitesi DSpace

Türk gıda endüstrisi ve teşvikler

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Derman, Engin
dc.date.accessioned 2020-08-24T12:08:57Z
dc.date.available 2020-08-24T12:08:57Z
dc.date.issued 2003
dc.identifier.uri http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/1217
dc.description.abstract Türkiye gelişme sürecinde olan bir ülkedir. Bu süreçte özel önem taşıyan bazı sanayi alanları vardır. Gıda sanayi bunlardan birisidir. Nitekim gıda sanayi Türkiye'de hızlı bir gelişme içerisindedir. Gelişimin daha da hızlandırılması için Türk gıda endüstrisinin devlet desteğine gereksinim duyulmaktadır. Tarım sektörü geçmişten bugüne kadar Türkiye'deki en yakından işlenen ve ekonomiye önemli katkıları olan bir sektördür. Ancak uygulanan sağlıksız politikalar, geleneksel uygulamalar ve yeni teknolojilerin yeterli düzeyde kullanılmaması gibi nedenlerle Türk tarım sektörü olması gereken konumda değildir. Tarım sektörünün bu durumu gıda sanayinin hammaddesini oluşturması dolayısıyla gıda sanayinin gelişimini de olumsuz etkilemiştir. Gıda sanayi Türkiye'nin geleceğinde önemli rol oynayacak özel bir öneme sahiptir. " Türk Gıda Endüstrisi ve Teşvikler " başlıklı bu çalışmada; geçmişteki durum, mevcut yapı ve konu ile ilgili yapılabilecek uygulamalar ele alınmıştır. Ayrıca Avrupa Birliği uyum süreci nedeniyle Türk gıda endüstrisinin yapısı incelenerek, Avrupa Birliği teşvik mekanizması ile karşılaştırılmıştır. Türk gıda endüstrisinin alt dalları ele alınarak, rekabet gücü yüksek olanlar üzerinde durulmuştur. Etkili bir teşvik sistemi ile Türk gıda endüstrisinin uluslararası alanda da rekabet gücü yüksek bir konuma gelebileceği vurgulanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla Türkiye'nin içinde bulunduğu kaynak zenginliği, tarımsal çeşitlilik ve jeopolitik konumu itibariyle Türk gıda endüstrisi ve bu endüstrinin gelişiminde lokomotif görevi yapacak olan teşviklerin tüm boyutlarıyla incelenmesine çalışılarak aksayan yönlerin ve bunlara ilişkin çözüm önerilerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Gelinen noktada, Türk gıda endüstrisinin sağlıklı teşvik politikaları ile daha da gelişebilecek bir yapı ve dinamiklik içerisinde olduğu anlaşılmıştır. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess en_US
dc.title Türk gıda endüstrisi ve teşvikler en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department İktisat en_US
dc.contributor.consultantID Cengiz Sayın en_US
dc.contributor.institute Sosyal Bilimler Enstitüsü en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

DSpace'de Ara


Göz at

Hesabım