dc.contributor.author |
Yıldırım, H. Filiz Boyacı |
|
dc.date.accessioned |
2020-08-17T11:19:08Z |
|
dc.date.available |
2020-08-17T11:19:08Z |
|
dc.date.issued |
1999 |
|
dc.identifier.uri |
http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/1085 |
|
dc.description.abstract |
Biberde {Capsicum annuum L.) anter kültürü yoluyla haploid bitki eldesi üzerine farklı besin ortamların etkisinin araştırıldığı bu çalışmada ikisi hibrit, üçü standart olmak üzere 5 farklı biber çeşidi kullanılmıştır. Bu çeşitlerden tek çekirdekli mikrospor safhasında alman tomurcuklar +4"C'de 24 saat soğuklatıldıktan sonra, anterler 2,4-D, kinetin, BA, NAA ve aktif kömür içeren MS, N, C ve R temel besin ortamlarında kültüre alınmışlardır. Kültür boyunca sadece C ortamındaki anterler kültürün 12. gününde R ortamına transfer edilmişlerdir. Araştırmanın sonucunda, en yüksek anter canlılık oranını aktif kömür içermeyen ortamlardan C*R ve N, aktif kömür içeren C*R besin ortamlarında bulunmuştur. Kallus oluşumu ise en fazla aktif kömür içermeyen C*R besin ortamında gerçekleşmiş, bununla birlikte sadece N (5 mg/1 2,4-D + 5 mg/1 kinetin) besin ortamında oluşan kallustan farklılaşma meydana geldiği gözlenmiştir. Embriyo oluşumunun, aktif kömür + 5 mg/1 2,4-D + 5 mg/1 kinetin içeren MS, N ve C*R besin ortamları ile yine aktif kömür + 4 mg/1 NAA + 0.1 BA içeren MS besin ortamında 35°C'de 8 gün karanlıkta bekletilen anterlerden gerçekleştiği gözlenmiştir. Embriyo oluşumu % 4.4 oram ile en fazla N (5 mg/1 2,4-D + 5 mg/1 kinetin + % 1 Aktif kömür) besin ortamında meydana tesbit edilmiştir. Çalışmada Sirena ve Çarliston çeşitlerinden bitkicik ve embriyo elde edilmesine rağmen bunlarda bir gelişme gözlenememiş ve kültürün ilerleyen dönemlerinde canlılıklarım yitirdikleri saptanmıştır. Diğer üç çeşitte ise kallus oluşumu dışında başka bir rejenerasyon gözlenememiştir. |
en_US |
dc.publisher |
Akdeniz Üniversitesi |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/closedAccess |
en_US |
dc.subject |
Capsicum, anter kültürü, haploid |
en_US |
dc.title |
Biberde (Capsicum Annuum L.) anter kültürü yoluyla haploid bitki eldesinde farklı besin ortamlarının etkisi |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Bahçe Bitkileri |
en_US |
dc.contributor.consultantID |
Nurgül Ercan Samancı |
en_US |
dc.contributor.institute |
Sağlık Bilimleri Enstitüsü |
en_US |