Akdeniz Üniversitesi DSpace

Kuşburnu (Rosa Canina L.) meyvesinin işlenmesi sırasında askorbik asit degradasyonunun kinetiği

Show simple item record

dc.contributor.author Aksu, Mehmet
dc.date.accessioned 2020-08-14T08:27:26Z
dc.date.available 2020-08-14T08:27:26Z
dc.date.issued 2002
dc.identifier.uri http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/1052
dc.description.abstract Bu çalışmada kuşburnu meyvesinden endüstriyel olarak pulp üretimi aşamalarında ve elde edilen pulpa uygulanan ısıl işlem sırasındaki askorbik asit kayıplarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Kuşburnu meyvesinin 100 g yenilebilen kısmında 150-170 mg askorbik asit bulunurken endüstriyel üretimin kritik aşamalarından biri olan parçalama sırasında bu miktar 62-67 mg/100 g düzeyine düşmüştür. Ayrıca mayşeleme ve mayşe ısıtmada 33-35 mg/100 g ve palper çıkışında 21-22 mg/100 g askorbik asit bulunmuştur. Meyvede bulunan miktara göre toplam askorbik asidin %60' ı parçalama sonrasında, % 78.5' i mayşe ısıtma sonrasında ve % 86.5'i palper çıkışında degrade olmaktadır. Pastörizasyon koşullarında pulpa uygulanan ısıl işlem sırasında askorbik asit kaybının birinci dereceden reaksiyona göre geliştiği belirlenmiştir. Reaksiyon hız sabitleri 70°C de 7.623xl0"3 dakika"1, 80°C de 8.751xl0'3 dakika"1, 90°C de 11.98xl0"3 dakika"1 ve 95°C de 13.13xl0"3 dakika"1 bulunmuştur. Özellikle işlem sıcaklığı 80°C den 90°C ye çıkarıldığı zaman reaksiyon hızında önemli bir artış olduğu saptanmıştır. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess en_US
dc.subject Kuşburnu, askorbik asit, kinetik, degradasyon en_US
dc.title Kuşburnu (Rosa Canina L.) meyvesinin işlenmesi sırasında askorbik asit degradasyonunun kinetiği en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Gıda Mühendisliği en_US
dc.contributor.consultantID Mustafa Karkacıer en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account